LIPPUKUNTA

Mustat Veljet – jo vuodesta 1954

Munkkiniemessä on partiopoikatoimintaa ollut jo 1930-luvulta asti. Aluksi siitä vastasi NMKY:n alainen lippukunta Munkkiniemen Siniset. Sen toiminnan hiivuttua oli ajankohtaista perustaa uusi lippukunta. Mustat Veljet näki päivänvalon vuonna 1954. Taustayhteisönä on siitä asti ollut seurakunta, jonka nuorisopastori ja myöhemmin kirkkoherra Erkki Arhinmäki toimi MV:n ensimmäisenä lippukunnanjohtajanakin.

Mustien Veljien todelliset suuruuden päivät sijoittuvat 1960-lukuun, jolloin toiminta oli jaettu neljään osaan: Nuottapolun, Kivitorpan, Munkkivuoren ja Niemenmäen veljesjoukkoihin. Jäseniä oli parhaimmillaan liki 300 ja lippukunnan rivistöt vuotuisessa Yrjönpäivän paraatissa kaikkein pisimmät ja komeimmat.

1960-luvun alussa rakennettiin myös suuri kämppä sisarlippukunta Kirisiskojen kanssa yhteiselle tontille Vihdin Ojakkalaan. Niemenmäen ja Munkkivuoren veljesjoukot erosivat myöhemmin omiksi lippukunnikseen ja Munkkiniemessäkin toiminta keskittyi yksiin tiloihin kirkon kellariin.

Erätoiminta on ollut alusta asti vahvaa. Talvileirejä ja -vaelluksia järjestettiin erityisesti 1970-luvulla paljon. 1980-luku oli taloudellisen kukoistuksen aikaa: yhdessä Kirisiskojen kanssa järjestetty Munkinseutupäivä keräsi vuosittain valtavasti yleisöä Koneen puistoon. Oli julkkisjuontajia ja helikopterilennätystä. 1990-luvulla toiminta vaipui jonkinasteiseen lamaan, jäsenmäärä oli pahimmillaan alle 40 henkilöä. Siitä kuitenkin noustiin.

Lippukunta tänään

2000-luvulla Mustien veljien jäsenmäärä on pysynyt vakaana, noin 60 ja 80 jäsenen välillä. Joka syksy on aloittanut uusi sudenpentulauma. Ryhmät tekevät viikoittaisten kokousten lisäksi vähintään kaksi, joskus useampiakin viikonloppuretkiä vuodessa joko kämpällemme tai metsään. Viikon mittainen kesäleiri on järjestetty joka vuosi, aina yhdessä joko Kirisiskojen tai Munkinseudun Partiolaisten kanssa. Piiri- ja valtakunnallisille leireille on niin ikään osallistuttu joka kerta kun niitä on pidetty. Yleensä isoilla leireillä olemme majoittaneet ulkomaisia vieraita samaan ruokakuntaan kanssamme, 2002 virolaisia, 2008 tanskalaisia, 2010 englantilaisia ja 2016 alankomaalaisia.

Leirien lisäksi on toteutettu lippukuntavaellus Muotkatuntureille 2006 ja useita yhden vaeltajaryhmän Lapin-reissuja. Onpa Pohjoismaiden korkein huippu Galdhöpiggenkin käyty valloittamassa vuonna 2005, ja Suomen korkein, Halti, 2001. Talvileirejä järjestettiin neljänä vuonna peräkkäin, 2006–2009 Porvoossa Partiopoukaman alueella. Teltta-asuminen talvisissakin oloissa on tullut useimmille hyvin tutuksi ja innostavaa ohjelmaa on riittänyt.

Tällä hetkellä Mustissa Veljissä toimii viisi aktiivista ryhmää. Syksyllä aloittaa uusi sudenpentulauma ekaluokkalaisille. Kämppää on pidetty kunnossa ja kokoontumistila eli kolo on kirkon kellarissa Kirisiskojen kolon vieressä. Puitteet ovat hyvät ja johtajisto innostunutta. Perinteet velvoittavat, mutta partiotoiminnalla on selvästi aitoa vetovoimaa myös internetin aikakaudella. Erätoimintaa ja kansalaistaitoja painottava kasvatusjärjestö tarjoaa tilastojen valossa noin 20%:lle postinumeroalueen nuorista hyvän ja monipuolisen harrastuksen. Haluamme kasvattaa lukua entisestään!